Lares

Archeologisch vooronderzoek

de eerste stap naar uw archeologienota

Wat is

Archeologisch vooronderzoek

Vraagt u een omgevingsvergunning of verkavelingsvergunning aan? Dan is in veel gevallen een archeologienota verplicht. Daarvoor verricht een erkend archeoloog een archeologisch vooronderzoek.

Tijdens zo’n vooronderzoek bekijkt de archeoloog nauwgezet uw terrein. Is er archeologisch erfgoed aanwezig, boven of onder de grond? Zo ja, in welke toestand verkeert dat? En welke impact gaan de aangekondigde werken hebben op het erfgoed? Het antwoord op die vragen vatten we samen in een archeologienota.

Stappenplan

Waaruit bestaat een archeologisch vooronderzoek?

Een archeologisch vooronderzoek verloopt in verschillende fases:

  • Archeologisch bureauonderzoek, waarvoor we kaarten en andere bronnen raadplegen.
  • Archeologische prospecties, als eerste verkenning van het terrein.
  • Booronderzoek ter plaatse, in twee mogelijke vormen:
    • Landschappelijk bodemonderzoek is een eerder kleine ingreep.
    • Archeologisch booronderzoek is een grotere ingreep.
  • Proefsleuvenonderzoek met graafmachines.

Welke vorm uw archeologisch vooronderzoek concreet aanneemt, hangt af van wat we vinden. Soms beperkt het zich tot een bureaustudie. Vaak komt er terreinwerk bij kijken, met of zonder kleine of grote ingrepen in de bodem. Enkel bij groot archeologisch potentieel komt er een vervolgonderzoek. Concreet houdt dat een archeologische opgraving in.

 

Regelgeving vooronderzoek

Is een archeologisch vooronderzoek verplicht?

Een archeologisch vooronderzoek is nodig voor het opstellen van een archeologienota. Die is sinds 2016 verplicht bij bepaalde stedenbouwkundige of verkavelingsaanvragen. De beslissingsboom van het agentschap Onroerend Erfgoed vertelt u snel en duidelijk of u een archeologienota nodig heeft of niet.

Archeologisch vooronderzoek verrichten we ook op initiatief van de eigenaar of van de overheid. Het is bijvoorbeeld waardevol bij de restauratie van archeologisch erfgoed.

Hoe pakt LAReS een archeologisch vooronderzoek aan?

LAReS adviseert een vooronderzoek enkel wanneer dat echt nodig is. Blijkt uit ons bureauonderzoek dat we uw terrein best verder bekijken? Dan bezorgen we u automatisch een aanvullende offerte voor onze diensten. Zo werkt u samen met één vaste partner. Dat is efficiënter, zorgt voor minder administratie en is goedkoper

Prijs vooronderzoek

Hoeveel kost een archeologisch vooronderzoek?

De kosten van een archeologisch onderzoek hangen af van de vorm die het aanneemt. Wordt na het bureauonderzoek beslist dat uw terrein onvoldoende archeologisch potentieel heeft? Of doorlopen we het volledige proces, tot en met een opgraving?

De nodige ingrepen, en daarmee samenhangend de duur van het onderzoek, hebben een grote invloed op de prijs. Ook de oppervlakte van uw terrein speelt mee. Bovendien komt u mogelijk in aanmerking voor premies voor een archeologisch onderzoek van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Omdat elk project verschillend is, maakt LAReS steeds een vrijblijvende offerte op uw maat op. Contacteer ons met uw vraag. Onze snelservice archeologienota’s zitten binnen de drie werkdagen in uw mailbox.

 

Nog vragen

Contact

Contacteer ons


LAReS Archeologie
Rozenlaan 15,
2980 Halle-Zoersel
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

 

LAReS Archeologie
Bezoekadres
Pulsebaan 52 D6,
2240 Zandhoven
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

Maatschappelijke zetel
Rozenlaan 15, 2980 Halle-Zoersel
©2022
LAReS

BE0698785921
RPR
Antwerpen
Privacy- &
cookieverklaring
Algemene
voorwaarden
in brand gezet
door de maanstekerij