Romeinse graven aan de Cottalaan in Tongeren

Begin juli werden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgebeld omdat op een werf aan de Cottalaan in Tongeren een toevalsvondst was aangetroffen.

Omdat LAReS de komende twee jaar instaat voor het opgraven van toevalsvondsten in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, is ons team onmiddellijk in actie gekomen. Op drie dagen tijd hebben we de opgraving uitgevoerd. Naast enkele grachten en kuilen hebben we twee inhumatiegraven aangetroffen, allemaal uit de Romeinse tijd.

In het eerste graf ligt een man begraven, die een vrij robuust voorkomen gehad moet hebben. In zijn graf hebben we geen bijgiften gevonden. Wel konden we de houtschaduw van zijn kist nog zien.

De tweede begraving is minder goed bewaard maar goed genoeg om vast te stellen dat het om een eerder kleine vrouw gaat. In haar graf hebben we wel bijgiften gevonden. Rond haar hoofd zijn drie potjes (waaronder een terra sigillata kommetje) geplaatst. Verder is er nog een ijzeren voorwerp naast haar hoofd gelegd, en een bronzen pincet. Het ijzeren voorwerp is te verroest om er nu al iets over te kunnen zeggen. In deze grafkuil was de kist niet meer te zien.

Ondanks de zware regen van gisteren hebben we gewoon doorgewerkt. Door een grote tent over de graven te plaatsen, kon April Pijpelink (onze fysisch-antropoloog die de skeletten heeft vrijgelegd en geborgen) deze droog opgraven. Zo konden we de werf ook weer snel vrijgeven.

 

 

 

Lees het hier

Gerelateerde berichten

28.11.2020 | Blog
Terugblik op de opgraving in Aarschot

De historische kern van Aarschot ligt aan de Demer. De oudste stadskern ligt aan de voet van de Kouterberg, één van de ijzerzandsteenheuvels die zo karakteristiek zijn voor het Hageland. Aarschot ontwikkelde zich verder aan de rechteroever van de Demer naar het noorden en noordoosten toe, de riviervlakte in met de zijrivier de Grote Laak die als aftakking kon gebruikt worden om eventuele wateroverlast te regelen.

Lees verder
09.08.2020 | Nieuws
Opgraving Oorderen in de kranten

In de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verschenen mooie artikels over de opgraving in Oorderen. Het historische en archeologische belang van dit soort oppgravingen is niet te onderschatten.

Lees verder
07.08.2020 | Blog
Op zoek naar Oorderen, maand juli

Oef, we zijn terug van weggeweest! Enkelen van ons zijn op verlof geweest en anderen hebben verder gewerkt op de opgraving van het GM-terrein. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken? We bezorgen jullie hierbij weer graag een overzicht van de gebeurtenissen en leuke anekdotes van de voorbije weken.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now