Op zoek naar Oorderen. Week 3

Afgelopen week hebben we verder gewerkt in werkput 7, ter hoogte van de voormalige Press Shop van de GM-fabriek in de haven van Antwerpen. De regen van vorige week heeft er voor gezorgd dat delen van ons vlak verregend waren maar na een dag borstelen, krabben en schuppen ziet het vlak er prachtig uit. Kijk maar naar de foto's hierboven en hieronder!

Vanuit de lucht zijn de paalfunderingen van de Press Shop mooi te zien, maar als je iets gedetailleerder kijkt, zie je verschillende huizen en de twee wegen. Voor het minder geoefende oog: de funderingen van de huizen kan je halverwege de foto zien (langs de muur die rechts van boven naar onder op de foto doorloopt, maar ook meer naar links). De weg is langs diezelfde muur te zien, maar dan bovenaan de foto; hier is een donkergrijze brede band zichtbaar die van rechts boven naar links onder loopt. Aan de linkerkant van de foto staat haaks hierop de tweede weg, die ook te zien is als eenzelfde donkergrijze band.

Door alle funderingen goed schoon te krabben en alle losse grond en puin te verwijderen, werd duidelijk dat we in deze werkput de overblijfselen hebben van verschillende huizen, waarin we nu ook een onderscheid kunnen maken tussen de leef- en werkruimtes. In het gebouw waar we de ingeklapte kelder hebben gevonden, bijvoorbeeld, hebben we vastgesteld dat een deel van het gebouw als woonruimte fungeerde terwijl de rest als werkruimte dienst deed. Voor de werkruimtes werden minderwaardige bouwmaterialen gebruikt dan de woonruimtes; dit is bijvoorbeeld goed te zien aan de vloeren. Anderzijds zijn de werkruimtes aanzienlijk groter dan de woonvertrekken.

Ondanks de verstoringen is het best spectaculair om de site beetje bij beetje in zijn volledigheid te beginnen zien.

Zoals gezegd is het aantal vondsten tot nu toe laag. Maar we hebben wel een vondst gedaan die ons heel dicht brengt bij het dagelijkse leven van de mensen die in Oorderen woonden. Tijdens het registratie -en poetswerk hebben we een klein plastieken poppetje gevonden, die we liefkozend onze ‘Gust’ zijn gaan noemen. Waarschijnlijk behoorde het speelgoedje toe aan een kind dat, vlak voor de sloop van Oorderen, in het huis woonde.

Lees het hier

Gerelateerde berichten

10.07.2021 | Blog
Tussen Turnhout en Oud-Turnhout ligtā€¦ het oudste Turnhout

Dat het bedrijventerrein Beyntel in het verleden al de nodige archeologische vindplaatsen heeft opgeleverd, weten we al langer in archeologen-land. In de voorbije decennia zijn al verschillende opgravingen uitgevoerd in functie van de aanleg van dit bedrijvenpark. Bewoningssporen uit de metaaltijden, de Romeinse tijd, de vroege en volle middeleeuwen liggen verspreid in het landschap op de grens tussen Turnhout en Oud-Turnhout. Ook resten van grafvelden zijn in dit gebied al gevonden.

 

Lees verder
19.02.2021 | Blog
een nederzetting uit de late ijzertijd - vroeg-Romeinse tijd in Meise

We laten de mooie Kempen even achter ons, en zijn een opgraving gestart in het heuvelachtige Meise. Tijdens het vooronderzoek zijn proefsleuven getrokken, waarbij sporen en aardewerk zijn gevonden die in de late ijzertijd – vroeg-Romeinse tijd dateren. Het gaat om fragmenten van potten die met de hand zijn gevormd. Reden te meer dus om hier verder onderzoek te doen…

 

Lees verder
06.12.2020 | Blog
Eerste resultaten van de opgraving in Zwijnaarde

Een aantal weken geleden heeft ons team een kleine opgraving in Zwijnaarde, bij Gent, afgerond. Hierbij is een terrein onderzocht in een industriegebied, waar een grote parkeergarage zou worden gebouwd. Het onderzoek heeft ons sporen uit de metaaltijden, de late middeleeuwen en de nieuwste tijd opgeleverd. Dat er op deze locatie archeologische resten in de bodem zitten, was een verrassing aangezien onderzoek in de omgeving tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now