Op zoek naar Oorderen. Week 3

Afgelopen week hebben we verder gewerkt in werkput 7, ter hoogte van de voormalige Press Shop van de GM-fabriek in de haven van Antwerpen. De regen van vorige week heeft er voor gezorgd dat delen van ons vlak verregend waren maar na een dag borstelen, krabben en schuppen ziet het vlak er prachtig uit. Kijk maar naar de foto's hierboven en hieronder!

Vanuit de lucht zijn de paalfunderingen van de Press Shop mooi te zien, maar als je iets gedetailleerder kijkt, zie je verschillende huizen en de twee wegen. Voor het minder geoefende oog: de funderingen van de huizen kan je halverwege de foto zien (langs de muur die rechts van boven naar onder op de foto doorloopt, maar ook meer naar links). De weg is langs diezelfde muur te zien, maar dan bovenaan de foto; hier is een donkergrijze brede band zichtbaar die van rechts boven naar links onder loopt. Aan de linkerkant van de foto staat haaks hierop de tweede weg, die ook te zien is als eenzelfde donkergrijze band.

Door alle funderingen goed schoon te krabben en alle losse grond en puin te verwijderen, werd duidelijk dat we in deze werkput de overblijfselen hebben van verschillende huizen, waarin we nu ook een onderscheid kunnen maken tussen de leef- en werkruimtes. In het gebouw waar we de ingeklapte kelder hebben gevonden, bijvoorbeeld, hebben we vastgesteld dat een deel van het gebouw als woonruimte fungeerde terwijl de rest als werkruimte dienst deed. Voor de werkruimtes werden minderwaardige bouwmaterialen gebruikt dan de woonruimtes; dit is bijvoorbeeld goed te zien aan de vloeren. Anderzijds zijn de werkruimtes aanzienlijk groter dan de woonvertrekken.

Ondanks de verstoringen is het best spectaculair om de site beetje bij beetje in zijn volledigheid te beginnen zien.

Zoals gezegd is het aantal vondsten tot nu toe laag. Maar we hebben wel een vondst gedaan die ons heel dicht brengt bij het dagelijkse leven van de mensen die in Oorderen woonden. Tijdens het registratie -en poetswerk hebben we een klein plastieken poppetje gevonden, die we liefkozend onze ‘Gust’ zijn gaan noemen. Waarschijnlijk behoorde het speelgoedje toe aan een kind dat, vlak voor de sloop van Oorderen, in het huis woonde.

Lees het hier

Gerelateerde berichten

09.08.2020 | Nieuws
Opgraving Oorderen in de kranten

In de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verschenen mooie artikels over de opgraving in Oorderen. Het historische en archeologische belang van dit soort oppgravingen is niet te onderschatten.

Lees verder
07.08.2020 | Blog
Op zoek naar Oorderen, maand juli

Oef, we zijn terug van weggeweest! Enkelen van ons zijn op verlof geweest en anderen hebben verder gewerkt op de opgraving van het GM-terrein. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken? We bezorgen jullie hierbij weer graag een overzicht van de gebeurtenissen en leuke anekdotes van de voorbije weken.

Lees verder
31.07.2020 | Blog
Romeinse graven aan de Cottalaan in Tongeren

Begin juli werden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgebeld omdat op een werf aan de Cottalaan in Tongeren een toevalsvondst was aangetroffen.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now