Op zoek naar Oorderen - week 2

De tweede week van onze opgraving in de haven van Antwerpen, aka Oorderen, heeft onze (al dan niet aanwezige) spierballen serieus op de proef gesteld 💪.

Het openliggende vlak in werkputten 1 en 5, waarin verschillende muur -en vloerresten tevoorschijn kwamen, zijn volledig met het vertrouwde truweeltje manueel opgeschoond en vrijgelegd. Het nodig krabwerk leverde bijgevolg prachtige resultaten op! Niet alleen zijn de onderlinge verbanden van de muurresten verduidelijkt, ook is een kelder met ingeklapte gewelven blootgelegd. Ook al was het een serieus karwei, het gevoel van voldoening om alles zo proper en duidelijk te zien overheerste op onze krakende knieën en zweetdruppels.

Terwijl een deel van ons team verbeten doorging met het blootleggen van de muurresten (foto hierboven), zwoegden andere teamleden op het voorzichtig aanleggen van een volgende werkput samen met onze kraanman. Hierin zijn opnieuw vloeren en andere gebouwresten langs de Lusthofstraat aan het licht gekomen, zelfs nog wat beter bewaard dan in de andere werkputten. Voor de houten vloer van één van de huizen zorgde voor sommigen onder ons voor een kleine flashback naar het vooronderzoek (foto hieronder). Met andere woorden, we zullen ons de komende week nog goed kunnen amuseren 😅.

Hoewel we vanaf de grond al zeer mooie foto’s kunnen maken, kan er niets op tegen wat iemand met een drone kan doen. Deze week zijn er prachtige luchtfoto’s gemaakt van het vlak. Niet alleen de vele funderingspalen van de Press Shop zijn hierop mooi te zien, ook het kruispunt van de Zandstraat en de Lusthofstraat en de verschillende gebouwen die hierlangs zijn opgetrokken kunnen goed ontwaard worden.

Wat vondsten betreft, zijn de resultaten nog eventjes magertjes, maar dat komt omdat we nu alleen nog maar het verstoorde afdekkingspakket er af hebben gehaald. Ongetwijfeld zullen er vele vondsten aan het licht komen eens we de gebouwen zelf gaan onderzoeken. Toch zetten we nu al in op de samenwerking met een erkend metaaldetectorist, waardoor al een aantal toffe vondsten gelokaliseerd is. Die gaan we op een later moment nog aan jullie onthullen. 

Special thanks to D.L. Photography for the amazing photoshoot!

Lees het hier

Gerelateerde berichten

19.02.2021 | Blog
een nederzetting uit de late ijzertijd - vroeg-Romeinse tijd in Meise

We laten de mooie Kempen even achter ons, en zijn een opgraving gestart in het heuvelachtige Meise. Tijdens het vooronderzoek zijn proefsleuven getrokken, waarbij sporen en aardewerk zijn gevonden die in de late ijzertijd – vroeg-Romeinse tijd dateren. Het gaat om fragmenten van potten die met de hand zijn gevormd. Reden te meer dus om hier verder onderzoek te doen…

 

Lees verder
06.12.2020 | Blog
Eerste resultaten van de opgraving in Zwijnaarde

Een aantal weken geleden heeft ons team een kleine opgraving in Zwijnaarde, bij Gent, afgerond. Hierbij is een terrein onderzocht in een industriegebied, waar een grote parkeergarage zou worden gebouwd. Het onderzoek heeft ons sporen uit de metaaltijden, de late middeleeuwen en de nieuwste tijd opgeleverd. Dat er op deze locatie archeologische resten in de bodem zitten, was een verrassing aangezien onderzoek in de omgeving tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.

Lees verder
28.11.2020 | Blog
Terugblik op de opgraving in Aarschot

De historische kern van Aarschot ligt aan de Demer. De oudste stadskern ligt aan de voet van de Kouterberg, één van de ijzerzandsteenheuvels die zo karakteristiek zijn voor het Hageland. Aarschot ontwikkelde zich verder aan de rechteroever van de Demer naar het noorden en noordoosten toe, de riviervlakte in met de zijrivier de Grote Laak die als aftakking kon gebruikt worden om eventuele wateroverlast te regelen.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now