Op zoek naar Oorderen

Week 1 van de opgraving op het voormalige GM-terrein

Zoevende windmolens, racende vrachtwagens, stof-opwekkende rukwinden en een merkwaardige geur die voor de ene lijkt op frietjes, voor de andere op gesmolten chocolade of boerenkool met worst… It is good to be back in the Port Of Antwerp. Onze eerste week opgraven zit er al weer op…

Nadat we de afgelopen maanden landschappelijke boringen en proefsleuven hebben uitgevoerd, is afgelopen week eindelijk de langverwachte opgraving van het polderdorp ’Oorderen’ gestart. En wat hebben we er naar uitgekeken! Zoals bij elke start van een opgraving, werd ook bij ons deze week een mooi vlak aangelegd waarbij de eerste muurrestanten en sporen zichtbaar zijn geworden. Ongeveer 1.600 m2 werd al op een eerste archeologisch niveau aangelegd. Normaal gezien is het aanleggen van een opgravingsvlak niet heel uitdagend of moeilijk, maar door de aanwezigheid van heipalen (funderingspalen van de voormalige Press Shop van de vroegere Opelfabriek) die nog heel diep in de ondergrond verankerd zitten, brengt het aanleggen van dit vlak de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig is onze hulpvaardige kraanman Jeroen een Jedi-master in het verzetten van grond en het aanleggen van een deftig opgravingsvlak. Voeg daar dan nog eens archeologisch topteam aan toe en het kan niet meer stuk!

Hoewel de eerste week werd ingezet onder een verzengende zon, hebben de weergoden zich aan het einde van de week tegen ons gekeerd en zijn we regelmatig goed nat geworden door een fikse regenbui. Maar we laten ons daar niet klein door krijgen, de sfeer zit er goed in.

Wat hebben we deze week gevonden? We zitten ter hoogte van het kruispunt van de Lusthofstraat en de Zandstraat. Dat kruispunt hebben we te pakken, en we hebben nu ook al de funderingen van verschillende gebouwen. Op zijn minst drie, maar we gaan volgende week kijken of dit klopt, of dat er nog meer gebouwen in onze sleuf te herkennen zijn. In elk geval is er bij twee van deze gebouwen een kelder aanwezig, en als we die gaan opgraven, komen we waarschijnlijk nog veel leuke vondsten tegen. Interessant is dat deze gebouwen al op oude kaarten uit de 18e eeuw te herkennen zijn. De gebouwen zijn tot in de 20e eeuw bewoond gebleven, maar op andere historische kaarten is de evolutie ervan (verbouwen en/of uitbreiden) duidelijk te zien.

Lees het hier

Gerelateerde berichten

10.07.2021 | Blog
Tussen Turnhout en Oud-Turnhout ligtā€¦ het oudste Turnhout

Dat het bedrijventerrein Beyntel in het verleden al de nodige archeologische vindplaatsen heeft opgeleverd, weten we al langer in archeologen-land. In de voorbije decennia zijn al verschillende opgravingen uitgevoerd in functie van de aanleg van dit bedrijvenpark. Bewoningssporen uit de metaaltijden, de Romeinse tijd, de vroege en volle middeleeuwen liggen verspreid in het landschap op de grens tussen Turnhout en Oud-Turnhout. Ook resten van grafvelden zijn in dit gebied al gevonden.

 

Lees verder
19.02.2021 | Blog
een nederzetting uit de late ijzertijd - vroeg-Romeinse tijd in Meise

We laten de mooie Kempen even achter ons, en zijn een opgraving gestart in het heuvelachtige Meise. Tijdens het vooronderzoek zijn proefsleuven getrokken, waarbij sporen en aardewerk zijn gevonden die in de late ijzertijd – vroeg-Romeinse tijd dateren. Het gaat om fragmenten van potten die met de hand zijn gevormd. Reden te meer dus om hier verder onderzoek te doen…

 

Lees verder
06.12.2020 | Blog
Eerste resultaten van de opgraving in Zwijnaarde

Een aantal weken geleden heeft ons team een kleine opgraving in Zwijnaarde, bij Gent, afgerond. Hierbij is een terrein onderzocht in een industriegebied, waar een grote parkeergarage zou worden gebouwd. Het onderzoek heeft ons sporen uit de metaaltijden, de late middeleeuwen en de nieuwste tijd opgeleverd. Dat er op deze locatie archeologische resten in de bodem zitten, was een verrassing aangezien onderzoek in de omgeving tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now